Spronken & Co Advocaten

08-01-2021
Huuropschorting/korting in de Horeca : Tussenstand

Het is negen maanden na mijn laatste bericht en het is nog (lang) niet afgelopen …

De eerste lockdown was van 15 maart tot 01 juni 2020: in Den Bosch hadden de horeca-exploitanten een goede carnaval en gingen vanaf 15 maart 2020 welgemoed aan de slag met poetsen en verbouwen van hun zaken en gingen van start met take-away en bezorgen. Er was voor het personeel de NOW en er was perspectief op heropening en het weer was goed: huurbetalingen konden deels worden opgeschort en werden deels kwijtgescholden: de huur maart 2020 was al betaald en over april/mei/juni werd gesproken: brouwerijen met tussenhuur deden 33.33 % of 25 % en de pandeigenaren legden ook bij.

Op 1 juni 2020 weer open met extra terrasruimte en gasten die weer veel en graag kwamen met veel mooi weer en uiteraard ook de coronabeperkingen van afstand en beperkte aantallen en openingstijden. De omzetten waren zeker redelijk en de stemming goed gelet op de omstandigheden.

Op 1 oktober 2020 werd het weer slechter en de terrassen werden opgebroken: op 15 oktober 2020 werd door het kabinet de tweede lockdown ingezet die inmiddels ook de winkels treft: wij weten niet wanneer en op welke schaal en met welke maatregelen de horeca weer open kan. Niet is gebleken dat de horeca de bron is voor extra besmettingen en je zou zeggen laat de horeca voor eten en drinken aan de tafels weer opengaan op de wijze van 1 juni 2020 met sluiting om 23.00 uur om alles (werken met shifts) weer goed te laten verlopen. Ook de gasten en dan denk ik zeker aan de jongere mensen hebben daar zeker behoefte aan: als je de hele week thuiswerkt, is een borrel en een hapje met vrienden op afstand aan de “toffel” welverdiend en doet iedereen goed. De vraag is of dat daar in het Torentje beseft wordt: met een kort geding is dat nog niet gelukt.

Over de mate van opschorting zijn er mooie uitspraken verschenen van de Voorzieningenrechters in de Rechtbank Amsterdam en Overijssel: 50 % betalen en 50 % opschorten lijkt een goede optie te zijn. Inmiddels wordt er door de Overheid naast NOW voor het personeel ook TVL voor de vaste lasten waaronder de huurpenningen gegeven. Het blijft daardoor maatwerk en de vraag is ook of en hoeveel er “at the end of the day” zal/kan worden kwijtgescholden. Er zijn grote en krachtige pandeigenaren en brouwerijen die eigen panden hebben en inhuren. Wie draagt wat bij en wat is redelijk voor bijvoorbeeld een pandeigenaar die maar één pand heeft en daarvan moet leven? De brouwerijen verkopen geen bier meer in de horeca en veel panden zijn door banken gefinancierd. Een huurovereenkomst is een duurovereenkomst en het is zaak de verhoudingen goed te houden ook voor de toekomst als er weer “normaal” gedraaid kan worden. Sprekende mensen zijn te helpen.

Het is dus niet eenvoudig allemaal: u kunt ons consulteren voor uw situatie en ook Meester Advocaten Amsterdam (www.meestermeester.nl) met wie wij graag samenwerken.

Laten wij er de Goede Moed inhouden!

Met vriendelijke groet,
Léon Spronken