Spronken & Co Advocaten

05-06-2008
Indeplaatsstelling bij winkel en horecabedrijfsruimte ex 7:307 BW

Als verhuurder van een winkel of horecapand zoekt u graag zelf uw huurder uit, zodat u weet met wie u zaken doet. Het gaat om de betalingsmoraliteit van de huurder, de uitstraling van de in het gehuurde pand geëxploiteerde onderneming en zekerheid voor de huurpenningen op de langere termijn.

Om de huurder in staat te stellen zijn onderneming over te dragen, heeft de wetgever in artikel 7:307 BW de indeplaatsstelling in de huurovereenkomst geregeld. De zittende huurder draagt een andere huurder voor, die de in het gehuurde pand gedreven onderneming wil kopen en voortzetten. Als deze kandidaat voldoet aan de vereisten van behoorlijke bedrijfsvoering en zekerheid biedt voor nakoming van de huurovereenkomst, zal de kantonrechter de verzochte indeplaatsstelling veelal toewijzen. De regels van indeplaatsstelling zijn van dwingend recht, daar kunt u in de huurovereenkomst niet van afwijken. Wel kunt u opnemen dat u vooraf voldoende schriftelijke informatie wilt ontvangen over de ondernemingsplannen en financiële positie van de kandidaten. Ook kan de verzochte indeplaatsstelling onder voorwaarden worden verleend. Daarbij kunt u denken aan een hogere bankgarantie of de verplichting niet teveel decibellen te produceren.

De indeplaatsstelling heeft ook voordelen voor de verhuurder, de indeplaatsgestelde huurder is namelijk aansprakelijk voor alle achterstallige verplichtingen uit de huurovereenkomst, zoals huurachterstand en achterstallig huurdersonderhoud. Tenslotte is het natuurlijk ook mogelijk dat de nieuwe huurder een betere partij is dan de vertrekkende huurder.
Kortom, het is zaak altijd attent en alert blijven bij het beheer van uw huurovereenkomst. Wij van Spronken & Co Advocaten kunnen u hierbij uitstekend van dienst zijn.

Mr Léon Spronken