Spronken & Co Advocaten

30-07-2012
Verhaal van de maand juli 2012: Van het Vrijthof in Maastricht tot het Leidse Plein in Amsterdam

Even geen verhaal van de maand geweest: niet omdat er niets te melden is maar omdat de maanden voorbij vliegen ... en het weer tijd is voor de Boulevard in Knokke.
Het is druk geweest met leuke zaken die ons op het lijf geschreven zijn als experts op het gebied van huur- en horecarecht.

Huurprijswijzigingen op verzoek van verhuurders blijft een intens thema: mag de huur omhoog gelet op de vergelijkbare huurprijzen ter plaatse en hoe wordt er gemeten?

Allereerst maar eens kijken welke m2 in aanmerking komen om mee te doen als het gaat om aantal m2 maal de prijs per m2. Meten is weten, maar hoe moet gemeten worden? De keuken en opslagruimte tellen maar voor 20% mee in verhouding tot de verkoopruimte: dus 150 m2 kan uiteindelijk (bijvoorbeeld) maar 110 m2 zijn die meetellen voor het bepalen van de huurprijs.
En met welke panden kan en mag vergeleken worden? Zijn de door derden verstrekte gegevens juist en betrouwbaar? Tellen bierbonussen van de brouwerij voor de verhuurder mee als huurprijs?

Allemaal vragen die in de rapportage aan de orde komen en waarover de Kantonrechter uiteindelijk moet beslissen als partijen er niet samen in der minne uitkomen.

Hectoliterbonuskortingen zijn afhankelijk van bepaalde factoren: Wordt het pand al dan niet van de brouwerij gehuurd dan wel is er een brouwerijlening verstrekt? Hoeveel hectoliter bieren worden er per jaar afgenomen en hoe is het betalingsgedrag? Hoeveel korting krijgen andere brouwerijklanten? Altijd weer interessant om daarover te onderhandelen.

De belangen zijn over en weer groot: de goede ondernemer die veel afneemt, wil graag gewaardeerd worden en ook de brouwerij wil een faire marge per hectoliter bier overhouden. In een huurpand van de brouwerij is de bonuskorting altijd wat minder, wat vreemd is als de ondernemer zijn huurpenningen en dranken telkens stipt betaalt, maar begrijpelijk is omdat de brouwerij bij verhuur ook risico op huurpenningen loopt; bij een lening is de bonuskorting altijd wat minder omdat de brouwerij geld leent en afhankelijk van de zekerheden risico loopt en dat is ook begrijpelijk.

Het blijft altijd interessant om de juiste hectoliterbonuskorting uit te onderhandelen afhankelijk van de omstandigheden van het geval en daar zijn wij goed in!

´s-Hertogenbosch, 27 juli 2012 Léon Spronken