Spronken & Co Advocaten

30-07-2010
Verhaal van de maand juli 2010: Impressions from the USA


Vanochtend om zeven uur Amerikaanse tijd op een steiger midden in de Atlantische Oceaan gestaan aan de private beach van Old Blackpoint en genoten van de stilte en de pracht van strand en oceaan. Ondertussen toch nagedacht over de wijze waarop het Amerikaanse Recht de Amerikaanse samenleving stuurt.

Op vliegveld JFK fingerprints en foto bij de US Customs & Border Control. Met de Yellow Cab (is legal) voor $ 45,- plus tol en tip naar het hotel hartje New York. Op de rekening voor het (overvloedige) eten staat aangegeven hoeveel fooi verwacht wordt. Amerikaanse serveersters verdienen een paar dollar vast per uur en leven van de tip (en dan de Nederlandse horeca cao).

De volgende ochtend met de Amtrack-train naar Connecticut (The Constitution State), thuis via Internet tickets geboekt, op Penn Station met een scan de echte tickets uit een automaat. ICT is in Amerika heel goed ontwikkeld en toegepast. In de trein weer strenge controle, opgehaald met een echte Amerikaanse Suburban, die zich ook strikt aan de strenge snelheidslimieten moet houden, naar ons logeeradres in de enclave Old Black Point Association. Prachtige grote huizen aan de Atlantische Oceaan met een eigen strandje met een eigen steiger in de Oceaan met overdag een eigen Lifeguard, not for tresspassing, niet voor onbevoegden. Het is daar een soort VVE (Vereniging van Eigenaren) waar het betreft de organisatie en onderhoud van het gebied waarin circa 75 grote echte Amerikaanse (houten) huizen staan waarvan de eigendom van grond & huis bij de mensen zelf ligt. Geshopt in een grote Outlet waarbij alle grote merken voor weinig te koop zijn en in een Super Supermarkt waarin bijna alle biermerken van de wereld te koop zijn. Bij een Italiaan bij het station een lekkere Warsteiner gedronken.

Het is leuk om te zien (net als in Nederland) dat het recht en de toepassingen daarvan op straat liggen.

Vanaf morgen ga ik van New York genieten, een van mijn trouwe cliënten is in het kader van het Madoff/SNS-verhaal gedagvaard voor de Rechtbank in New York als gewone anonieme belegger in een fonds dat door SNS geadviseerd werd. Ja en dat kan ook weer in het Amerikaanse recht.In New York valt veel te zien en te leren op straat over de ups- en downs van de Amerikaanse samenleving: de een luncht bij Cipriani´ s en de ander eet een halve Big Mac uit een vuilnisbak. Misschien een i-pad bij The Apple Store kopen ...

Ons kantoor naast de Orangerie in ´s-Hertogenbosch draait gewoon door, business as usual!
Old Black Point, 30 juli 2010, Léon Spronken