Spronken & Co Advocaten

22-04-2010
Verhaal van de maand april 2010: Franchise-overeenkomsten onder de loupe.

Als u over straat loopt komt u tal van vormen van franchise tegen, sandwiches, hamburgers, koffie met toebehoren, doe het zelf-materialen, pizza’s, brillen, kleding, rijwielen enzovoort.

Iemand bedenkt een formule om produkten met constante kwaliteit te bereiden of te verkopen en dat moet in een bepaalde formule. Hetzelfde logo, dezelfde uitstraling van het pand, dezelfde produkten. Centrale inkoop, marketing, reclame, acties, boekhouding. Alles wordt voorgeschreven in de franchiseovereenkomst die de franchiseondernemer het recht geeft de formule te voeren en die aan de franchisenemer verplichtingen oplegt. De ondernemer betaalt een fee om de formule te mogen gebruiken en betaalt een bepaald percentage over de bij de franchiseorganisatie verplichte inkoop. Daarvoor krijgt hij veelal de mogelijkheid om veel te kunnen verdienen op een vaak mooie locatie in de stad. De klant weet waar hij waar dan ook in de wereld aan toe is, een hamburger op dezelfde wijze gebakken voor de zelfde prijs, een heerlijke koffie die hetzelfde smaakt in Amsterdam of New York. Gelijke kwaliteit zonder verrassingen.

Een samenloop van rechtsgebieden, huurrecht bedrijfsruimte, mededingingsrecht en algemeen overeenkomstenrecht. Hoe lang mag een franchiseovereenkomst maximaal duren, matcht de franchiseovereenkomst qua duur met de huurovereenkomst. Mag u de franchiseovereenkomst tussentijds opzeggen, kunt u uw franchiseonderneming zonder belemmeringen voor de beste prijs aan een derde overdragen ? Belangrijke vragen!

Vaak zijn franchiseondernemers succesvol, soms wordt het een wurgcontract voor degene die wil stoppen of voor wie zijn zaak graag wil overdragen aan een derde. In het franchiserecht zijn nog vele vragen te stellen en te beantwoorden, al dan niet door de rechter. Voordat u een franchiseovereenkomst sluit moet u zich laten adviseren over de gevolgen daarvan, over uw kansen & risico’s daarmee. Ook is het slim uw lopende franchiseovereenkomst even onder de loupe te laten nemen, waar staat u met uw franchise overeenkomst van gisteren op de dag van vandaag?

Wij van Spronken & Co Advocaten doen dat graag en goed voor u, bel of mail ons.

April 2010 : Leon Spronken lspronken@spronkenadvocaten.nl