Spronken & Co Advocaten

22-01-2010
Verhaal van de maand januari 2010 : de helft van je leven advocaat………

Deze maand ben ik de helft van mijn leven advocaat en dat is een bijzonder gevoel. Leuk om terug te denken aan 27 jaar geleden toen ik mijn advocateneed aflegde in het toenmalige Paleis van Justitie aan de Spinhuiswal te ’s-Hertogenbosch. Een van mijn eerste zaken eindigde uiteindelijk bij de Hoge Raad (Van Gog/Nederweert). Ook ben ik zelf eens als procespartij betrokken geweest bij een zaak die de Hoge Raad haalde (Playland/mr S te ‘H). Allebei gewonnen natuurlijk………het is leuk om over je succes te vertellen maar een leven als advocaat kent ook dipjes : verloren zaken en teleurgestelde cliënten.

In 1983 deelde de Rechtbank direct een faillissement uit aan een pas beëdigde advocaat, terwijl nu het insolventierecht een specialisme is geworden. Wij deden allemaal piketdienst in strafzaken : politiebureaus afrijden om pas gearresteerde verdachten met raad & daad en een sigaretje bij te staan. Strafrecht is nu het mekka voor specialisten en glamourboys. Echtscheidingen hoorden erbij waardoor je goed leerde onderhandelen, niets is zo moeilijk als een boedel te scheiden tussen twee boze echtgenoten. Verdriet en emoties brachten de discussies over omgangsregelingen waarbij de onredelijkheid soms hoogtij vierde. Vandaag de dag zijn er familierechtadvocaten die ook mediators zijn en de hele dag niets anders doen.

Ik heb de advocatuur net als het recht in deze helft van mijn leven zien veranderen en heb ervan genoten en geniet er nog van. Ook ik heb mij gespecialiseerd zoals uit deze website blijkt en ben nog altijd blij met een winnend vonnis en een tevreden cliënt. Ik heb veel van het recht gezien, van een grote ondernemingsrechtdeal waarbij 53 mio over de tafel ging tot een straatverbod voor een politieagent die zijn ex stalkte. Mijn hobby is en blijft het horecarecht, dat raakvlakken heeft met vele rechtsgebieden zoals huurrecht en europees recht. Daarnaast ben ik met veel plezier lid geweest van de Raad van Toezicht voor Advocaten waarvan vier jaar als waarnemend Deken. Het kost tijd maar je leert er veel van.

De primaire taak van de advocaat is het dienen van de belangen van zijn cliënt, een advocaat zonder clienten is natuurlijk geen advocaat. Natuurlijk mag de advocaat met zijn praktijk een goede boterham en soms een clubsandwich verdienen maar hij blijft ook dienaar van het recht die midden in de samenleving moet staan.

Advocatuur is een mooi en soms zwaar vak en ik hoop het samen met mijn gewaardeerde kantoorgenoten van Spronken & Co Advocaten de andere helft van mijn leven te mogen en kunnen blijven doen………

Léon Spronken, ‘s-Hertogenbosch, 23 januari 2010