Spronken & Co Advocaten

28-06-2008
Verhaal van de maand juni 2008: Onderhandelen over de bierbonus.

Ons kantoor is een van de weinige kantoren in Nederland met verstand van brouwerijcontracten. Deze tak van sport is vijftien jaar geleden opgepakt door Léon Spronken, die inmiddels een sterke speler in het veld is geworden. Ook Suzanne Moonen draait inmiddels acht jaar mee in de brouwerijpraktijk en heeft inmiddels de nodige ervaring op het gebied van brouwerijcontracten en de daarbij behorende Europese regelgeving.

Brouwerijen sluiten graag exclusieve afnameovereenkomsten voor langere duur, maar zijn daarbij onderworpen aan Europese regelgeving. In Nederland mag Heineken, als grootste speler op de markt, alleen langdurig exclusief binden in een huurpand en mogen Inbev, Grolsche en Bavaria binden voor de duur van vijf jaar als het geen eigen huurpand betreft. Wij hebben het nu alleen over de grotere spelers op de biermarkt, maar de kleinere spelers mogen langer exclusief binden, te weten tien jaar.

Belangrijk voor de horecaondernemer is altijd de korting op de bierprijs, een bonuskorting die vaak gerelateerd is aan het aantal hectoliters dat op jaarbasis wordt afgenomen. Kortingen kunnen oplopen tot 90 euro met index en meer per jaar. Als er een vrije exploitatie is, die geen lening van de brouwerij nodig heeft, bestaat er een zeer sterke onderhandelingspositie voor de horecaondernemer.

De brouwerij wil u graag binden en kan zo een inschatting maken van haar volumes in de toekomst en daar is niets mis mee als er behoorlijke en marktconforme voorwaarden worden gehanteerd voor leningen en bonussen. Het onderhandelen over de bierbonus blijft altijd spannend, u wilt toch graag tegen uw collega’s zeggen dat u de hoogste bonus bedongen hebt. Euro’s en ego’s, zullen wij maar zeggen. U moet uitkijken dat u niet de fout ingaat bij de brouwerij aan tafel, zorgen dat alles goed op een rij blijft en dat er niet een post tussendoor wordt meegenomen, die ook nog onderhandelbaar was. Natuurlijk moet u niet het onderste uit de kan willen, maar met de troostprijs hoeft u zeker ook geen genoegen te nemen. Van belang is dat partijen over hetzelfde praten en geen verschillende percepties hebben. Het is dus zaak de schriftelijke vastlegging van de afspraken nauwkeurig te controleren om te zien of dit matcht met het gesprek aan tafel.

Wij kunnen u helpen met onderhandelen en met het vastleggen van de afspraken. Dat is ons vak en dat doen wij graag en goed zodat u een plezierige en langdurige relatie met uw brouwerij kunt (blijven) onderhouden.

Léon Spronken en Suzanne Moonen, 26 juni 2008